Uncategorized

De bioscoopgeboden

Afgelopen weekend was ik naar de bios om James Bond op het grote scherm te bewonderen en er is dan niks vervelender dan een lang persoon op de stoel voor je. Weg beeld. Aargh! Dit keer was het weer zover, dus voor iedereen die binnenkort naar de bios gaat hier vast een aantal basisregels.

1: Gij zult uw plek kennen.En dit bedoel ik in de meest letterlijke zin van de betekenis. Zo’n beetje elke zichzelf respecterende bioscoop werkt met plaatswijzing. Iedereen heeft dus een eigen rij- en stoelnummer. Hou je hier ook vooral aan. Anders wordt het zo’n heen en weer geschuif, en daar wordt niemand vlak voor de aanvang van de film blij van. Denk maar zo: in het vliegtuig moet je je ook aan je stoelnummer houden. De bios is een fijne plek om daar vast op te oefenen.

2: Gij zult uw telefoon uitzetten. Dit lijkt een logische regel, maar in de praktijk gaat het toch nog verbazingwekkend vaak mis. Een persoon met wie ik eens naar de bioscoop ben geweest (ik zal geen namen noemen) werd tijdens de film gebeld. In plaats van het gesprek weg te drukken of kort op te nemen en te verkondigen “Ik bel je zo terug, ik zit in de bios”, werd er een heus gesprek gevoerd. TIJDENS de film. Naast mij. Grr.

3: Gij zult uw medemens niet tot last zijn. Met je lange lichaam voor andermans zicht zitten. Ergernis nummer 1 in de bios.  Hou je hoofd laag en zak vooral een centimeter of vijf als je achterbuur hierom verzoekt. Afgelopen weekend trof ik een bijzonder asociaal persoon die deze regels duidelijk even had moeten lezen. Toen ik hem vroeg of er iets gezakt kon worden zodat ik de ondertitels kon volgen verkondigde meneer vrolijk: “Hoezo? Ik zit nu eenmaal zo.” Na enige overredingskracht van mij (denk zinnen als: “Bent u nu echt zo asociaal? Kunt u werkelijk niet een klein stukje opschuiven?!”) schoof meneer toch een aantal centimeter op. En bedankt. Na de pauze herhaalde dit ritueel zich trouwens weer.

4: Gij zult niet luidruchtig eten. Komt er net een spannende scene waarbij een doodse stilte valt, wordt je uit je concentratie gehaald door een chipszakje dat opengescheurd wordt. Waarna de onthulde chips uiteraard zo hard mogelijk fijngekauwd moet worden. Liefst met de mond open. Voorkom dit. Scheur het zakje voor de aanvang van de film vast open, kauw kleine hoeveelheden in een gesloten mond en vergeet niet weg te spoelen met een slokje frisdrank. Of beter nog: hou het bij popcorn. Scheelt wat gescheur en maakt minder lawaai.

5: Gij zult de film niet uitgebreid analyseren met uw buren. Als een film draait: hou je dan alsjeblieft zoveel mogelijk stil. Niemand zit te wachten op commentaren als “Check die snelle auto! Die was vorige week nog in Top Gear!”, “Zie je dat jurkje dat die actrice aanheeft? Die heb ik bijna ook gekocht. Bij de H&M! JA. Echt waar. Ja, erg he?”, “Waar ken ik die acteur van? He schatje toe nou: ik ken hem echt ergens van. Waarvan?” of het allerergste: “Ik snap het niet. Waarom heeft hij haar nu vermoord? Wie zit erachter dan? Ik snap de film niet meer. Leg het even uit!” . De pauze is bedoeld om even bij te komen van de film en om dan even de nodige details uit te leggen. Maak hier vooral gebruik van.

6: Gij zult uw lichaamsgeur niet verspreiden. Een bioscoopje pakken is voor veel mensen een gezellig avondje weg. Even niet op die suffe bank thuis zitten, maar lekker de hort op: op naar de film! Er wordt ook vaak naar uit gekeken. En als je er dan eenmaal zit is er niks vervelender dan een persoon in je naaste omgeving (dus: voor, achter of zelfs vlak naast je) die zich zo op zijn of haar bioscoopbezoek heeft verheugd dat diens zweetklieren overuren hebben gedraaid. Met als gevolg: een vieze, nare, zure lucht. Bah, bah, bah! Weg is je filmbeleving. Voor wie denkt dat dit niet veel voorkomt opgelet: Met name stripverfilmingen die hordes intelligente, niet zo stoere mannen aantrekken weten nog wel eens een bepaalde geur uit te lokken. Ik spreek uit ervaring, dus wees gewaarschuwd. En mocht niks helpen om de geur te ontwijken: parfum op je wijsvinger spuiten en die onder je neus houden helpt. Echt waar.

Wie zich aan deze basisregels houdt, is al een heel eind op weg om  de ideale bioscoopbezoeker te worden. En ga je eens naar het buitenland en pak je daar een film, pas je dan vooral aan. In Thailand bijvoorbeeld wordt voor elke film het volkslied  gedraaid. Iedereen staat op, zingt mee en legt eerbiedig de hand over het hart. Meezingen hoeft natuurlijk niet, maar sta wel netjes op. Anders wordt je die asociale buitenlander die de regels niet kent, en wie wil dat nu? Veel plezier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s