Uncategorized

50 jaar Bond, James Bond

Vijftig is ‘ie alweer. En hij ziet er nog altijd uit als een jonge god. Bond, James Bond, meesterlijk spion, womanizer, box office-knaller en last but not least: mijn favoriete filmkarakter. Gefeliciteerd mr. Bond!

Van Dr. No tot Quantum of Solace: ik heb alle James Bond-films gezien. Het spannende spionnenwereldje, het snelle leven, de adrenaline, het jagen, het overwinnen. Ik vind het allemaal even prachtig. Erg feministisch is het niet, maar wat kan mij het schelen! Deze macho man, deze elegante gentleman die met enkel met het noemen van zijn naam ‘The name is Bond….James Bond.” en een subtiel opgetrokken wenkbrauw elke vrouw zijn bed in krijgt, heeft mijn hart gestolen.

Mijn favoriete James Bond is Pierce Brosnan, op de voet gevolgd door Sean Connery. Elegant, sexy, zelfverzekerd: de Bond in hun films is mijn favoriete Bond-vertolking. Niet de onbehouwen, ruige Bond van Daniel Craig, en ook niet de cynische Bond van Roger Moore (hoewel die ook wel erg leuk is!). Over Timothy Dalton ga ik het niet eens hebben. Hij sprak me totaal niet aan. George Lazenby heeft de rol van superspion ook vertolkt, maar ook hij heeft geen goede indruk op me achtergelaten. Het is maar net van welke James Bond je houdt, denk ik.

Eergisteren hield De Wereld Draait Door een heuse James Bond-quiz. En verhip, ik wist de meeste antwoorden moeiteloos te beantwoorden. Drie Nederlanders in Bond-films? Pff, makkie! Jeroen Krabbe, Daphne Deckers en Famke Janssen! In Moonraker gaat Bond op fazanten jagen. HIj lijkt mis te schieten maar is dit ook zo? Antwoord: Bond mist nooit. Hij schoot alleen liever een vijand uit de boom dan een vogel uit de lucht. Ik ken de bad guys, ik ken de Bond-girls. Ik ken kortom mijn klassiekers. En ik ben er trots op!

Bij elke film trommelt mijn vader mij op: op naar de bios! Vanaf Goldeneye kijken we al samen naar de reeks. In de bios uiteraard, want thuis met een zak chips en een glas cola is toch niet de juiste belevenis. James Bond dient bewonderd te worden op het grote scherm, voor het geval hij druipend van het zeewater het strand op komt lopen. Volgende maand is het weer zover! Skyfall zal ongetwijfeld weer een enorme kaskraker worden, want James Bond is een van de weinige gegarandeerd successen in de bioscoopzalen. Hoe erg de crisis ook moge zijn. En ik zal op de eerste rij zitten. Mr. Bond, gefeliciteerd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s