Uncategorized

Agendastress

Knalroze, groen met geel geblokt, zwart met wit gestipt, groots of juist mini, van een bepaald merk of juist lekker anoniem en zonder fratsen van een doorsnee warenhuis. Welke het voor komend jaar wordt weet ik nog niet maar het is weer de tijd van het jaar: de nieuwe agenda’s liggen in de winkels!

Ik mag dan volwassen zijn, een grotemensen-baan hebben, op mezelf wonen en mijn eigen rekeningen betalen, als het op agenda’s aankomt ben ik net een klein kind. Al die maagdelijk schone, onbeschreven pagina’s waar ik op los kan gaan: prachtig. Ik stel me zo voor dat ik met een nieuwe agenda ook weer aan een schone lei begin. Laat mijn sociale leven maar losbarsten, ik heb weer ruimte voor afspraken.

Want aan ruimte, daar schort het soms wel aan als ik halverwege een agenda ben. Ik plan mijn dagen het liefst zo vol mogelijk. Belangrijke afspraken (zoals elke zaterdag en zondag: uit-sla-pen! Ontbreekt geen enkel weekend) en deadlines geef ik met een marker een gezellig kleurtje, verjaardagen van vriendinnen komen er groots en prachtig voorzien van sterretjes en smileys in te staan. Om het maar vooral niet te vergeten. Zoiets. Mijn agenda’s mogen daarom nooit op zakformaat: waar zou ik anders al mijn ditjes en datjes neer moeten pennen?

Vroeger, dat wil zeggen: tijdens mijn middelbare school-periode, wilde ik mijn agenda’s zo groot en cartoonesk mogelijk. Want mijn vriendinnen moesten er natuurlijk wel hele verhalen in kunnen kladden. “Hoi. Alles goed? Met mij wel. We hebben nu les bij meneer Pietersma, maar we letten lekker niet op hihi. =xxxx=” Dat werk. Stickers en liefdesbetuigingen aan ofwel popzangers of jongens uit de klas mochten natuurlijk ook niet ontbreken. Jip en Janneke-agenda’s, Hitkrant- en Break Out-agenda’s, Fancy-agenda’s: hoe meer gespitst op een enkel onderwerp, hoe beter. Want een ordinaire blanco agenda van bijvoorbeeld de Hema..niks aan! Met mijn agenda liet ik zien wie ik was, hoe hip ik was (want: Break Out: Gek! Maf! Niet je doorsnee brave agenda, dus ook geen doorsnee brave scholiere), of hoe hip ik dacht te zijn. Ik bedoel: een zachtroze, megagrote Jip en Janneke-agenda?

Tegenwoordig heb ik meer rust aangebracht in mijn agendakeuzes. Gewoon effen, met ruimte voor eigen invulling, vind ik prima. Vorig jaar had ik er zelfs een van Villamedia. Oerdegelijk, net zo’n lerarenagenda. Dat vond ik de eerste paar dagen leuk, maar ik raakte er al snel op uitgekeken. Ik heb de agenda nog wel, maar dan vooral omdat er zulke handige telefoonnummers en adressen instaan van instanties die voor de doorsnee journalist reuze handig zijn. Nu heb ik een kekke ringband-agenda van de Hema met kleurtjes en motiefjes, handige tussenblaadjes om rust tussen de weken te creëren en een soort boekenlegger, zodat ik altijd terug kan vinden in welke week ik ook alweer leef. De voorkant heb ik versierd met een vakantiefoto uit Thailand, lekker persoonlijk.

Wat het voor volgend jaar wordt, weet ik nog niet. Wellicht wordt het wel weer een cartoon-agenda. Voor de goeie ouwe tijd. Ik word er per slot van rekening niet jonger op. Of misschien wel weer een ringband-agenda op handtasformaat. De mogelijkheden zijn eindeloos, de pagina’s nog leeg. Ik ga er in elk geval deze week weer voor naar de stad. Nu nog even in mijn agenda zetten zodat ik het niet vergeet..

Advertenties

2 gedachten over “Agendastress

  1. Heerlijk herkenbaar!
    Koop maar een lekkere grote met plaatjes waarop ik snorren kan tekenen of juist moooooie wimpers! Er moet ook veel ruimte zijn om te schrijven want ik heb ineens een ontzettend nostalgisch gevoel. Tessa, laat mij je agenda weer vol kladderen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s