Uncategorized

LC: Een moderne krant

Vroeger was alles beter. Je hoort het zo vaak, maar is het ook echt zo? Ik denk van niet. Vernieuwingen zijn, over het algemeen, goed. Ook in de journalistiek. Het nieuwste staaltje vernieuwing? De Leeuwarder Courant op tabloid formaat.

Vanaf vandaag verschijnt de zaterdag-editie van de Leeuwarder Courant, het ‘lokale sufferdje’ in mijn provincie, maar ook een van de oudste kranten van Nederland, op tabloid-formaat. En dat is nieuws. Groot nieuws. Want de Leeuwarder Courant, dat is een ouderwetse krant, zo’n eentje die meer rekening houdt met haar lezers dan adverteerders. Maar ook deze krant kan niet om de veranderende wereld heen. De internetpagina had al een make-over gekregen en nu de papieren krant dus ook.

De new and improved LC

Enige tijd geleden sprak ik een oud-collega van de Leeuwarder Courant. Zij vertelde me hoe de redacties nu zijn ingedeeld, en hoe een dag in het leven van een LC-journalist er nu uitziet. Allereerst is er de papieren krant. Die moet gevuld worden met nieuwsberichten, achtergrondverhalen, reportages en human interest-verhalen. Dan is er ook de website. Ook die moet gevuld worden met content. Maar hoe een gebruiker op internet leest, en hoe de krant zelf wordt gelezen verschilt nogal. In de krant kun je uitpakken met tekst en beeld. Op het internet wil de gebruiker snelle feeds, dus korte tekst en meer beeld. Met de tekst moet de lezer overgehaald worden de krant te kopen, dus het internet is ook een manier om nieuwe lezers te trekken.

Een typische internettekst, die elke zichzelf respecterende krant (zowel lokaal als landelijk) veelvuldig gebruikt, is de volgende: “Meer weten? Lees het in de krant van morgen.” Hetzelfde artikel moet dus op internet geplaatst worden, maar ook in de krant. Maar de manier van aanpak verschilt. De journalist zal dus twee teksten moeten schrijven: voor het internet en voor de krant. En dat is nog niet alles. Want in dit social media-gerichte tijdperk moeten de volgers op Twitter en Facebook ook tevreden gesteld worden. Dus ook voor Twitter en Facebook moeten berichten geschreven worden. In totaal is een journalist dus soms tot vier keer toe bezig met het schrijven en herschrijven van een stuk tekst.

Omdat een krantenjournalist zich niet beperkt tot een of twee berichten per dag maar over het algemeen met meerdere dingen tegelijk bezig is, ligt de werkdruk dus ook hoger. En is dat het waard? Volgens de lezers wel. Driekwart van de lezers heeft in een onderzoek van de Leeuwarder Courant aangegeven de huidige veranderingen te steunen. En ik moet zeggen: na er vluchtig door gebladerd te hebben, ben ik voorzichtig optimistisch. Het ziet er helder, overzichtelijk en strak uit. Het lettertype spreekt me aan en het geheel is erg goed overgenomen van zusterkrant Dagblad van het Noorden, die deze verandering al eerder onderging. Lang leve verandering!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s