Boeken

The Casual Vacancy: moord en seks

Vandaag is een van de langst verwachte boeken aller tijden uitgekomen in Engeland: het nieuwe boek van J.K. Rowling. Voor de leken onder ons die niet weten wie dat is, J.K. Rowling is de bedenkster van Harry Potter. Dit is haar eerste roman voor volwassenen.

Voor het eerst na het schrijven van de HP-boeken is er een nieuwe roman van haar verschenen: The Casual Vacancy. Eentje die voor de verandering eens niks met magie, schoolkinderen of fantasiewezens te maken heeft. Shocking! Want waar zal ze dan over schrijven? En is het net zo goed als HP? In Engeland hebben ze in elk geval groots ingeslagen. Ruim een miljoen boeken zijn er besteld, en de oplage in Nederland zal 220.000 zijn. Hoge verwachtingen dus, maar waar gaat het boek eigenlijk over?

The Casual Vacancy gaat over het dorpje Pagford in Engeland dat nooit meer hetzelfde zal zijn na het overlijden van dorpsbewoner, en tevens gemeenteraadslid, Barry Fairbrother. Ineens bijkt het dorpje, dat zo idyllisch lijkt in de ogen van een buitenstaander, in oorlog met zichzelf: de armen tegen de rijken, de tieners tegen hun ouders, etc. De inhoud van het boek werd tot vandaag strikt geheim gehouden, enkel de voorkant en de achterflap waren bekend. Toch zorgt het boek nu al voor de nodige commotie.

Bron: whatculture.com

De Engelse pers is namelijk geschokt door het taalgebruik van Rowling. Geen bippediboppediboop meer voor haar, maar schuttingtaal en veelvuldig het F-woord. “Hou dit boek bij uw kinderen vandaan”, waarschuwt de Britse pers al. Tsja, het is natuurlijk ook een roman voor volwassenen, niet meer voor lieve Disney-aanbiddende kindertjes. Verkrachtingsscènes en zelfs moord: J.K. Rowling draait hier haar hand niet voor om. Voor wie een nieuwe HP-achtig boek verwacht, sorry. Ik denk niet dat dat er voor je inzit.

Ik kan niet wachten om het boek te lezen! De namen van zowel het stadje als een van de karakters zijn weer helemaal a la Rowling: ze klinken grappig, maar zijn toch serieus. 17 Oktober verschijnt het boek in de Nederlandse versie. Ruim 480 pagina’s moord, seks, Engelse humor en misschien, heel misschien toch ergens een verwijzing naar Harry Potter, al ware het maar een karakter met zijn naam, of een jongetje die qua uiterlijk op Harry lijkt. Want in de wereld van boeken is alles mogelijk..!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s