Uncategorized

Spot de strandganger!

De Nederlandse stranden liggen weer vol met zonaanbidders. Iedereen geniet op zijn eigen manier. Mij vallen hierbij vijf types strandgangers op: de Aso, de Hipster, de Einzelgänger, de Genieter en de Uitslover.

1: De Aso. Staat er harde muziek aan op het strand? Dat komt waarschijnlijk van de Aso. Hoor je iemand steeds op luidruchtige toon sterke verhalen vertellen? De Aso. Lopen ze met blikjes bier in hun handen om hun groeiende bierbuik te voeden? Dan heb je te maken met de Aso. De Aso gaat nooit alleen naar het strand. Nooit. Hij doet het namelijk vooral goed in grote groepen. Er wordt gelachen, gescholden, geboerd en geschreeuwd bij de Aso’s. Ze hebben het naar hun zin en willen iedereen hier deelgenoot van maken. Muziek die ze snoeihard draaien omvat klassiekers als ‘Heb je even voor mij? – Frans Bauer’, ‘Maak me gek – Gerard Joling’, ‘De vlieger – Andre Hazes’ en ‘Toppertje – Guillermo & Tropical Danny’. Hun strandmotto? “Wat zijn we mooi weg he? Nou!” Dit motto wordt het liefst uitgesproken in een sterk, lokaal accent. De Aso is te herkennen aan Kappa-slippers, Umbro-zwembroeken, een bierbuik, pet op het hoofd en een aangebrand kleurtje. Vrouwelijk Aso’s hebben het liefst zo min mogelijk aan (ook al strookt dit wellicht niet met hun figuur) en hebben ofwel een tattoo, ofwel een piercing op een zichtbare plek.

2: De Hipster. De belangrijkste vraag die een hipster zich stelt voor vertrek naar het strand is: “Welk hoedje matcht goed bij mijn etnisch geprinte en vooral mode-bewuste bikini?” De Hipster is slank, of denkt althans dat hij/zij slank is, heeft een overvloed aan zelfvertrouwen en kijkt neer op de rest van de wereld. Bij muggencontact wordt overdreven en hartstochtelijk geschreeuwd want: hun huid is te puur om aangeraakt te worden door ongedierte. Het is voor de Hipster zien en gezien worden. Ze flaneren daarom veel en graag over het strand en de boulevard voor een zoveelste waterijsje om zo hun publiek – want dat hebben ze altijd- tevreden te stellen. De vrouwelijke Hipster deinst er niet voor terug om met een gezicht vol make-up op het strand te verschijnen. Met een gezicht vol make-up het water in is een ander verhaal. Het strandmotto van de Hipster is: “Staat deze lipgloss wel bij mijn hotpants?” Opmerkelijk bij de Hipster is dat ze erg veel op elkaar lijken. En natuurlijk zijn ze volgens de laatste mode gekleed.

3: De einzelgänger: Vanzelfsprekend zul je de einzelganger niet in gezelschap van anderen tegenkomen. De einzelgänger is een strandganger die zeker is van zichzelf. Zeker genoeg om het in zijn of haar eentje gezellig te kunnen hebben. Je zult de einzelgänger  nooit zonder boek/tijdschriftenpakket, iets te eten en een fles drinken aantreffen. Alles wat iemand nodig heeft om zichzelf te vermaken op het strand is aanwezig binnen handbereik. De enige connectie die de einzelgänger heeft met de buitenwereld is de iPhone, iPad, Blackberry of Samsung-telefoon. Want met Instagram kan de einzelgänger zijn belevenissen op het strand toch fijn delen met iedereen op Facebook. Dan voelt einzelgänger zich niet zo alleen. Een strandmotto heeft de einzelgänger bij gebrek aan een gesprekspartner niet. Maar het bijschrift van een Facebook-foto van de tenen of onderbenen van de einzelgänger zal ongetwijfeld luiden: ‘Heerlijk aan het genieten van een welverdiend, rustig dagje strand! :)

4: De Genieter. De Genieter komt in vele soorten en maten. Het kan een (jong) gezin zijn, het kan een verliefd stelletje zijn, het kunnen surfers zijn die zich enkel druk maken om het pakken van een goede golf en het kunnen vriendinnen zijn die om het half uur omdraaien om een zo egaal mogelijk kleurtje te krijgen. Dit type is de meest voorkomende strandganger. De Genieter is er voor het mooie weer en het strand- en zeeleven. Lekker relaxen, bijkleuren, af en toe pootjebaden of een diepe plons nemen en daarna weer opdrogen en opnieuw beginnen. De Genieter maakt zich niet druk om de laatste mode of hoe anderen naar hem of haar kijken: de Genieter is er, zoals de naam al verraadt, om te genieten. Het strandmotto van de Genieter is ‘Wie gaat er mee zwemmen?‘ De Genieter wil plezier hebben, een gezellige dag weg zijn van de dagelijkse beslommeringen en de boel lekker de boel laten.

5: De Uitslover. Een soort uit de kluiten gewassen versie van Johnny Bravo. Uitslovers zijn de types mannen (want het zijn veelal mannen) die om aandacht vragen van de vrouwelijke strandgangers. Liefst van de hipsters. Maar ook de vrouwelijke einzelgänger is niet veilig. De Uitslover is ervan overtuigd dat hij de knapste vent op het strand is. De buik-, borst- en armspieren worden vakkundig bijgehouden in de sportschool en minstens een keer per week wordt er een zonnebankje gepakt. Niemand zit immers te wachten op een bleke spierbundel. Het motto van de Uitslover is ‘Kom je op mijn biceps zitten?‘ en is puur bedoeld om vrouwen te strikken. De Uitslover doet er alles aan om er goed uit te zien, maar wordt verrassend genoeg nog vrij vaak gespot in de niets verhullende speedo. Niet echt een voorbeeld van een fashionitem. Tsk, tsk, Uitslovers, jullie zouden toch beter moeten weten..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s