Uncategorized

September issues

Het is augustus en dus tijd voor de grootste strijd in tijdschriftenland: de strijd om het september-nummer. Wie verkoopt de meeste bladen? Wie weet het beste covermodel te strikken? Vogue, Elle en Glamour gaan de strijd met elkaar aan. En ik, als gretig tijdschriftlezeres, kijk toe en geniet.

Mijn interesse (lees: obsessie) begon na het kijken van de documentaire ‘The September Issue’. In deze docu wordt Vogue-opperhoofd Anna Wintour gevolgd tijdens het maken van het september-nummer van 2007. Wat is daar zo bijzonder aan, hoor ik je denken. Welnu, in september wordt het startsein gegeven voor het komende modeseizoen. In deze edities wordt de collectie van zo’n beetje elke grote ontwerper uit de doeken gedaan. Kortom: deze tijdschriften laten zien wat het komende seizoen in de mode is. Wat is hot en wat is not? Onmisbaar dus voor elke zichzelf respecterende fashionista.

Nu wil ik niet zeggen dat ik een fashionista ben. Natuurlijk, ik hou van shoppen, kleding en accessoires, maar ik lig er niet wakker van als ik dat ene kettinkje niet heb kunnen scoren. Ik lig niet wakker van theevlekje halverwege de middag op mijn outfit. En ik kan zeker niet het verschil zien tussen een jurk van Prada, en een van Dolce en Gabbana. Ik hou gewoon ontzettend veel van tijdschriften.

Want wat doen ze elk jaar weer hun best voor ons. De Amerikaanse Vogue maakt er een traditie van om zoveel mogelijk pagina’s in een tijdschrift te drukken. De teller stond vorig jaar nog op 758, nu hebben ze een recordaantal pagina’s van maar liefst 916. Negen..honderd…zestien! Naast het lezen van dit tijdschrift train je meteen je armspieren. En dat is weer handig voor het vele winkelen dat volgt na het lezen. De cover is bestemd voor Lady Gaga. De Amerikaanse Elle vertrouwt op de populariteit van Katy Perry en de Amerikaanse Glamour leunt op Victoria Beckham.

In Nederland was de cover-strijd altijd een duel tussen de Elle en de Glamour. Maar dit jaar hebben zij gedegen concurrentie van de Vogue. Hoe pakken zij de concurrentie aan? De Elle heeft gekozen voor een ‘Black Issue’, met zowaar een man op de cover. Gewaagd, maar met een man als Michiel Huisman kun je eigenlijk niet de mist ingaan. De Glamour houdt het bij een vrouw, zangeres Lana del Rey. Hiermee nemen ze wel een risico. Want hoewel Del Rey een knetter van een hit had met ‘Videogames’ werd ze daarna bedolven onder een enorme laag kritiek omdat ze live niet goed presteert. En dan druk ik me nog zachtjes uit.

De Nederlandse Vogue slaat terug door een beroemd Nederlands model op de cover te zetten. Geen celebrity, gewoon: een model. Want daar gaat mode om, om de kleren en de modellen die ze dragen. Niet de celebrities. Welk model is gekozen? Ymre Stiekema. En die is zwanger. Zeer zichtbaar zwanger. Op de cover staat ze afgebeeld in lingerie, kniehoge laklaarzen en een prachtig donker colbertje met gouden print. Touche!

Uiteindelijk maakt het me niet uit wie de hoogste verkoopcijfers heeft, kan het me niet schelen welk tijdschrift de meeste pagina’s heeft weten te vullen. Want ik koop de tijdschriften toch wel. En als ik ze niet koop, dan ontvang ik ze wel in de brievenbus. Tijd om te zien of mijn Vogue al binnen is!

Update:  15:53u, Ik heb mijn pakket weer compleet:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s