Uncategorized

Vliegangst

Het kan je niet ontgaan zijn: het is buiten slecht weer. Vreselijk, winderig en guur weer. Hoewel de zomer vorige week officieel is begonnen is er niks zomers aan Nederland. Dus: dan toch maar met vakantie. Naar de zon. Dus: met het vliegtuig. En daar ligt bij mij het probleem…

Want vliegen en ik, wij zijn niet voor elkaar weggelegd. De enige reden dat ik tijdens mijn eerste vlucht naar Turkije in 2005 niet in huilen uitbarstte, was de baby die lachend naast mij op de schoot van zijn moeder zat. ‘Als een baby niet gaat huilen, dan doe ik het ook niet’, dacht ik dapper. En ik ben geslaagd. Geen traan heeft gevloeid. Vriendlief was echter wel bijna in tranen, maar dat kwam omdat ik zijn hand zo’n beetje fijn heb geknepen.

Daarna is het niet beter geworden. Elke keer als ik die kleine claustrofobie-kist instap, voelt het alsof mijn lot bezegeld is. Dit zou vast de vlucht worden waarop er technisch iets misgaat, en we gezellig met z’n allen tegen de grond zullen storten. Ja, aan rampdenken geen gebrek bij mij. Elk kraakje, elk geluidje is genoeg om mijn hartslag omhoog te jagen. Het ergste is nog het opstijgen. De spanning vooraf wordt zo hoog dat ik kalmeringspillen nodig heb. Extra sterke. Zelfs voor een vlucht naar Londen mocht dit niet ontbreken. En het kon me daarbij niet schelen dat zowel vriendlief als de dames van de Schiphol-DA mij uitlachten.

Afgelopen jaar heb ik een grote angst overwonnen. Met vriendlief vloog ik 11+ uren naar Thailand. En weer terug. Ik heb zowaar geslapen! Een prestatie van formaat, geloof me. Maarja, dat was de laatste keer. Al ruim een half jaar geleden. De vervlogen angst is nu weer helemaal terug. Van een oud-schoolvriendin heb ik de tip gekregen om het boek ‘Over vliegangst en hoe je ervan afkomt’ te lezen. ‘Ik ben voor 80% van mijn vliegangst af’, vertelde ze enthousiast.

Tot nu toe heb ik het boek nog niet veel geraadpleegd. Bij het lezen beeld ik me namelijk teveel in dat ik in een cabine zit, en dat is niet leuk. Echt niet leuk. Na een hoofdstuk te hebben gelezen moet ik een week bijkomen. Dus hoe doe ik dat deze zomer? Ik zal toch nog maar een poging doen om door het boek te komen. En mocht dat niet lukken: Vriendlief, bij deze heb je toestemming om me helemaal vol te proppen met kalmeringspillen en me als BA van The A-Team te vervoeren. Beloofd. Want op vakantie zal ik, desnoods vliegend! Kan ik op het strand bijkomen met een cocktail.

Advertenties

4 gedachten over “Vliegangst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s