Uncategorized

Amai zeg!

Ik val maar meteen met de deur in huis: Wat is Vlaams toch een leuke taal! De Belgen hebben een taal ontwikkeld die alles veel mooier en netter verwoordt dan het Nederlands. ‘Wij werven aan’ in plaats van het korte ‘wij zoeken’, ‘zotte prijzen/ronde prijzen’ in plaats van doodgewoon ‘sale’, ‘amai’ in plaats van..ja, van wat eigenlijk? Het Nederlands kent bij mijn weten geen woord dat gebruikt zou kunnen worden als ‘amai’.

Toen ik een vorig jaar met een vriendin in Antwerpen was, viel ons dit woord ‘amai’ op: op zuilen van hotels in verbouwing, enthousiaste reclamekreten, gewoon op straat, het woord amai kwam overal voor. Natuurlijk verbasterden wij het woord meteen naar het ‘Samson en Gert’-Vlaams. Op zangerige toon en veel spot plaatsten wij dit woord voor en na elke zin die we maakten. In een van de vele bruine kroegen die Antwerpen rijk is, raakten we aan de praat met een Vlaamse man die ons de verschillen tussen het Nederlands en het Vlaams trachtte uit te leggen. “Nederlanders van onder de rivieren gaan nog wel, maar mensen die boven de rivieren wonen zijn zo grof. Woorden worden hard uitgesproken, alsof jullie boos zijn.” Hij vertelde ons ook dat er meer Vlamingen zijn die er zo over denken.

Daar had je het dus: Vlamingen vinden van het Nederlands dat het hard en grof klinkt. Wij, als ware patriotten, waren uiteraard beledigd en gaven op onze beurt onze mening over de Belgen in het algemeen en de taal. Waarbij we er uiteindelijk op uitkwamen dat we ‘amai’ en andere Vlaamse woorden wel erg aandoenlijk vonden. Uiteraard hebben we de vooroordelen die Belgen over Nederlanders hebben (gierig!) en andersom (Belgen zijn dom!) ook besproken.

Pas in een taxi naar ons hotel kregen we meer duidelijkheid over het woord ‘amai’. De taxichauffeur wist het prachtig te verwoorden: “Je kunt zeggen: ‘amai, wat een lekker wijf’ maar je kunt ook zeggen: ‘amai, wat een lelijk wijf’.” Nadat we waren uitgelachen vroeg de chauffeur aan ons wat wij in het Nederlands zeggen in plaats van ‘amai’. De vriendin met wie ik in Antwerpen was wist het juiste antwoord niet, dus grapte daarom: “Wij zeggen: Godverdomme!”

Met deze herinnering in mijn achterhoofd begaf ik me afgelopen weekend weer op Belgische bodem: Brussel was ditmaal aan de beurt. Het woord ‘amai’ ben ik nergens tegengekomen, maar mijn oren waren zeer ‘content’ met de overige Vlaamse woorden die ze opvingen. Want godverdomme zeg, wat is Vlaams een leuke taal!

2 gedachten over “Amai zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s