Uncategorized

Nationale Taaldag

Vandaag is het 4 februari, de Grote Taaldag. Ik wist niet eens dat het bestond, een dag in teken van de taal.

Ik stel me voor dat dit voor schrijvers, journalisten,  studenten Taalwetenschap en hoogleraren Taalwetenschap of Nederlands hetzelfde is als Moederdag voor moeders. Een dag om naar uit te kijken, om stil bij te staan en vooral om van te genieten. Met drie evenementen, georganiseerd door onder andere de Algemene Vereniging Taalwetenschappen en de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap, wordt stilgestaan bij de taal. Er is een Taalgala, een Juniorendag en de TIN-dag, oftewel de Taalkunde in Nederland-dag. Alle evenementen vinden vandaag plaats. Ik ben er niet bij dit jaar (voor volgend jaar zet ik het in mijn agenda!) maar ik kan me zo voorstellen dat het er op zo’n evenement als volgt aan toe gaat:

Hoogleraar 1 tegen hoogleraar 2: “Wat een geslaagde dag, vindt u ook niet? De opkomst is hoog dit jaar.” Hoogleraar 2: “Ja, absoluut. Dat had ik persoonlijk niet verwacht na het debacle van vorig jaar, met Harmen-Jan..” Pijnlijke stilte. “Tja, dat was inderdaad een ongemakkelijke situatie”, beaamt hoogleraar 1. “Ik bedoel: in een toespraak ‘de’ zeggen in plaats van ‘het’. Wat een schande. En hij had het niet eens door.” Beide schudden meewarig het hoofd. Dat zal hen nooit overkomen. Dan zegt hoogleraar 2 lachend: “Ach, binnenkort schijnt ‘het’ toch helemaal uit onze taal te verdwijnen. Dan zal de toespraak van Harmen-Jan tot een bizarre anekdote uit het verleden behoren.”

Ik stel me voor dat dergelijke gesprekken echt plaatsvinden, omdat taal nu eenmaal het gesprek van de dag is vandaag. Volgend jaar wil ik erbij zijn om getuige te zijn van dergelijke gesprekken. Tot die tijd: Fijne Taaldag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s