Uncategorized

Vergeten woorden

De Wereld Draait Door: te gek programma, journalistiek gezien erg interessant. Maar wat is het toch met het zogenaamd hippe taalgebruik dat de makers op ons afvuren? Ik begrijp dat ze onderscheidend willen zijn, maar “UItstekelbaars” roepen ter promotie van een sweater? Kom op! Maandenlang heb ik me geergerd aan deze term. Na het kerstreces kwam DWDD terug met iets nieuws: “een gerse trui, reken maar van jazz.”

DWDD probeert hiermee ongetwijfeld het jongere publiek aan te spreken, aangezien gers, of gerse, straattaal is voor cool en gaaf, maar tevens een verwijzing is naar de op dit moment populaire rapper Gers Pardoel. Voor ‘reken maar van jazz’  heb ik geen verklaring. De zin wordt zonder de verbastering van yes nog amper gebruikt.

Over het algemeen heb ik weinig op met pogingen nieuwe woorden aan de Nederlandse taal toe te voegen. Geef mij maar oud-Nederlandse woorden en uitdrukkingen! Wat is er toch gebeurt met hoezee, jottem, joechei, jolijt, gunst, me dunkt, snotversnaatje, sakkerloot en kiften? Noem het een afwijking, noem het een defect, maar ik ben gek op zulk taalgebruik. Deze woorden waren ooit ‘vet’. Voor mij verwijzen deze woorden naar een tijd waarin mensen nog beschaafd waren. Het is alsof deze woorden uitdragen: “De mensen die deze woorden in mijn tijd gebruikten, gingen correct met elkaar om.” Onzin natuurlijk, een hoefsmid die in zijn vrije tijd meer uren doorbracht in de kroeg met pullen bier in plaats van zijn vrouw en kinderen, kan net zo goed hebben uitgeroepen: “Snotversnaatje, deze deerne schenkt mij geen aandacht! Ik zal haar eens van Jetje geven!” Om maar een dwarsstraat te noemen.

Wat ik hier eigenlijk mee probeer te zeggen is dat ik vind dat er te weinig oud-Nederlands wordt gesproken. Ikzelf gebruik de uitdrukkingen jottem, donders en hoezee wel eens in mijn dagelijks taalgebruik, maar ik ben hierin de enige. Dus bij deze de oproep: denk nog eens aan deze woorden. Ze waren ooit hip. Als mode uit de jaren ’40 weer hip kan worden, waarom geldt dat dan niet voor taal? Misschien proberen de makers van DWDD met termen als ‘reken maar van jazz’ ook wel een nieuwe stroming te creëren, wie weet. Maar waarom gebruiken ze hun invloed niet om oud-Nederlandse woorden weer onder de aandacht te brengen. Dat zou pas gers zijn!

6 gedachten over “Vergeten woorden

 1. Tessa ,

  Ik ben helemaal vóór dat oude taalgebruik !

  Kwam nog het volgende stukje tegen, zit wel een verhaal achter want “uitstekelbaars” werd kennelijk dus niet (meer)gepruimd !

  DWDD: Uitstekelbaars verruild voor Reken maar van jazz

  De Wereld Draait Door is terug van kerstreces, in die periode zijn ook wat wijzigingen doorgevoerd. Te denken valt aan een nieuwe website maar ook een nieuwe voiceover bij de oproep om leuke tv-fragmenten te tippen. Waar de kijker het afgelopen halfjaar werd gefeteerd op de kreet Uitstekelbaars wordt de oproep nu afgesloten met ‘En maak kans op een gerse trui. Reken maar van jazz’. De Coen & Sandershow is niet blij met deze wijziging, zij waren groot fan van uitstekelbaars en halen verhaal bij jakhals Erik Dijkstra, die de tekstjes inspreekt.

  “Misschien heb ik de vorige keer voor mijn beurt gesproken”, verontschuldigt Dijkstra zich. Hij beloofde in de Coen & Sandershow dat uitstekelbaars tot in de lengte van dagen gebruikt zou worden. “Binnen het zonnestelsel van De Wereld Draait Door ben ik ook maar een klein planeetje. Als ik van eindredactie te horen krijg dat het anders moet, wat moet ik dan zeggen? Ik heb dat ooit aan Coen en Sander beloofd en nu kan het niet meer anders?”

  De redactie van DWDD wilde het nieuwe jaar graag ingaan met een nieuwe slogan. Bij de vorige wijziging naar uitstekelbaars regende het klachten bij De Wereld Draait Door, het programma gaf later aan dat de kreet best wel ‘irritantpasta’ was. Dijkstra: “Ik werd verdomme op een gegeven moment echt aangesproken op straat. ‘Zal ik jou eens even uitstekelbaars op je bek rammen?’. Mensen waren daar echt kwaad over.”

  Voor de nieuwe kreet zijn verschillende opties overwogen, zoals: ‘Vette shit ouwe’ en ‘Dikke prima’. “Kijk eens anus vond ik ook geestig, maar die is meteen afgevallen. Te smerig, het lijkt dan een beetje op een pornoreclame.” En wat vindt Dijkstra van ‘Uit de kunstheup’? “Hahahaha! Die doen we volgend jaar, die vind ik best wel sterk.”

  groet,
  Paul

 2. Snotversnaatje! Het gebruik van het woord ‘donders’ hoor je hier in het schone Twente gelukkig nog donders vaak! Gelukkig, pracht woord!
  Maar aan ‘reken maar van jazz’ heb ik mij ook dood geërgerd!
  Ga jij maar lekker door met jottem zeggen, dan weet ik tenminste zeker dat je iets kei leuk vind ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s